Om døve i Hitlers Tyskland
Manus og Regi: Bentein Baardson
  

For første gang gjester Teater Manu NonStopfestivalen - og det med "en komplett forestilling, sterk, bevegende, viktig og nesten helt uten sidestykke i norsk teater" (Emil Otto Syversen, Fædrelandsvennen 05.02.18).  Dette bør du ikke gå glipp av! 

Hva skjedde med døve i Hitlers Tyskland?
Hva skjedde med døve og funksjonshemmede, både i tiden før og under 2. verdenskrig?
Temaet er omfattende og ukjent for de fleste. Teater Manu har gjennom årene opparbeidet seg et omfattende arkiv av dokumentarisk materiale, og har gjennomført intervjuer med overlevende fra Holocaust. Teater Manu har også hentet inspirasjon fra Holocaustmuseet i Jerusalem, Oslo og Berlin.

Det perfekte menneske
Denne historien er viktig for forståelsen av ideen om «det rene og perfekte lytefrie menneske» – som var en del av nazismens ideologi.
Hvordan startet det? Det er mange spørsmål. Svarene er ikke enkle. Det viktigste er at vi prøver å forstå – og at vi spør oss:
Kan det skje igjen?

Teaterforestillingen Gråtende hender
De grusomme overgrepene lar seg ikke beskrive i en tradisjonell teaterform, til det er virkeligheten for grusom og grotesk.
Gråtende hender er derfor ingen vanlig teaterforestilling, ingen oppdiktet historie. Vi skal fortelle om noe som virkelig har skjedd, og i denne historien overgår virkeligheten enhver fantasi.

Doku-dramaet Gråtende hender
Forestillingen blir å regne som et «doku-drama», ledsaget av projeksjoner og en forteller som supplerer skuespillerne med faktaopplysninger. Og de to skuespillerne bærer frem historier på vegne av mange enkeltskjebner, alt flettet sammen til en fortelling.

Anbefales for: Voksne og ungdom over 13 år.
Spilletid: 1 time og 30 minutter, uten pause.
Stemmeskuespiller: Alle tegnspråklige replikker blir stemmetolket av stemmeskuespiller, slik at også hørende uten tegnspråkkunnskap kan få godt utbytte av forestillingen.

Det er litt underlig å overvære en teaterforestilling skapt for og beregnet for et publikum av døve, og så komme ut i verden etterpå og tenke at dette, denne forestillingen, burde vises for alle elever i videregående skole i hele Norge. Så viktig er den. Og så god er den. Og så effektiv er fortellemåten i tegnspråkteatret når det gjelder å formidle både historie, kunnskap og aller mest følelser.  - Emil Otto Syversen, Fædrelandsvennen 05.02.18

Medvirkende
Eitan Zuckermann (Forteller)
Ronny Patrick Jacobsen (Hans)
Ipek D. Mehlum (Gertrud)
Kjersti Fjeldstad (Stemmeskuespiller)
Bentein Baardson (Regissør og manusforfatter)
Ingeborg Kvamme (Scenograf og kostymedesigner)
Sølvi R. Zuckermann (Manus- og språkkonsulent)
Erik Hedin (Lyddesigner)
Torkel Skjærven (Lysdesigner)
Simon Valentine (Videodesign)

​Foto: Dag Jenssen