SKAUT – Folkedans med en moderne vri

Med utgangspunkt i vår norske tradisjon med skaut, norsk folkemusikk og dansetradisjon, har Frikar skapt en sterk og spennende forestilling hvor tema er tildekking, avdekking og kulturell kontroll av kvinnen og hennes kropp.

Her er det damene som utfører de heftige kastene og vanskelige sekvensene som tradisjonelt er utført av menn. Finnes det noe kvinnelig og mannlig i dansen – og hva skjer med kjønnsrollene i den norske folkedansen når kvinner får spille begge roller?

 

Musikken skaper en opplevelse av stor natur og har et distinkt preg av tradisjonell lokk i seg. Danserne leker seg med lokkens formater og kombinasjonen av lokk og skaut er et overraskende og interessant grep.

«Skaut» er full av energi, vakker og heftig koreografi  og tekstiler som taler et tydelig språk. Det er en svært interessant og god forestilling som lar vår egen komplekse tid møte fortiden.

FRIKAR er et dansekompani stiftet av Hallgrim Hansegård i 2006 som holder til i Valdres. Kompaniet kombinerer samtidsdans med norske tradisjoner og er det ledende dansekompaniet i sin sjanger for dette. Siden oppstarten har kompaniet turnert i 32 land og har mottatt mange gode kritikker i både nasjonale og internasjonale tidsskrift.

Koreograf: Hallgrim Hansegård
Komponist: Erlend Apneseth Trio
Dramaturg: Celestine Hennermann
Kostymedesign: Inger Stinnerbom
Lysdesign: Gard Gitlestad

Kostymeassistent: Marita Solhjell Ølander
Medskapande dansarar: Anita Vika Langødegård, Sara Enger Larsen, Sigyn Åsa Sætereng, Nora Svenning, Ornilia Percia Ubisse.

Framsyninga er samprodusert med Beaivvas Samiske Nasjonalteater og Bærum kulturhus. Ho er støtta av Kulturrådet, Fritt Ord, Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Tipping, Eckbos Legat, Oppland/Innlandet fylkeskommune, Valdres Natur- og Kulturpark.